Negatywny wpływ lipy węgierskiej na pszczoły i trzmiele
Lipa węgierska (srebrzysta) Tilia tomentosaz uwagi na swoje właściwości, jest chętnie wykorzystywanym przez człowieka gatunkiem drzewa. Można ją spotkać w starych parkach i alejach, a także w dużych ogrodach i na obszarach zieleni miejskiej.
Jednakże, coraz częściej zwraca się uwagę na jej toksyczne właściwości. Zjawisko takie znajduje swoje potwierdzenie w wielu publikacjach, artykułach i opisach przedmiotowego gatunku. Negatywny wpływ lipy węgierskiej obserwuje się szczególnie wśród pszczół i trzmieli. Omawiany gatunek wytwarza trujący dla nich pyłek, który sieje spustoszenie wśród jakże cennych gatunków owadów zapylających, odpowiedzialnych za utrzymanie bioróżnorodności w przyrodzie i procesy plonotwórcze.
W ostatnim czasie Regionalna Dyrekcja Ochrony Środowiska w Gdańsku poinformowała, że w rejonie pomorskim obserwuje się coraz więcej przypadków negatywnego oddziaływania lipy węgierskiej na wspomniane gatunki owadów. Z uwagi na powyższe apeluje się o ograniczenie nasadzeń tego gatunku do minimum (a nawet o zupełne wyeliminowanie). W miarę możliwości okazy te powinny być zastępowane egzemplarzami nieinwazyjnymi i miododajnymi jak chociażby klon pospolity, lipa drobnolistna, lipa szerokolistna, wierzba, śliwa domowa czy śliwa ałycza.